4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Mε τη Mercedes SLS AMG ενόψει του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης

Δε Νιώθω Τύψεις!

Δ.Ν.Τ.*
*Δε Νιώθω Τύψεις!

Το πιστόλι είναι στο τραπέζι, και μάλιστα γεμάτο - ή, με άλλα λόγια, κρατάς το κλειδί μιας SLS φουλαρισμένης με βενζίνη. Μπορεί, άραγε, η δυσάρεστη επικαιρότητα να σταθεί εμπόδιο προκειμένου να απολαύσεις μια τέτοια κατασκευή;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 20 Απριλίου 2010
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Mercedes SLS AMG
ΟΔΗΓΟΣ: Μ.Σ.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Ανατολική Πελοπόννησος
ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ: 470

Η Ferrari 458 Italia, η Porsche 911 Turbo, η αναμενόμενη McLaren MP4-12C και, βέβαια, η Mercedes SLS AMG, που έχει συγκεντρώσει στο πάρκινγκ του περιοδικού τα βλέμματα όλων των εργαζομένων, είναι η καλύτερη διάψευση όσων έσπευσαν να προβλέψουν το τέλος των supercar, κάτι που ωστόσο δεν κατάφεραν να πετύχουν ούτε οι δύο μεγάλες ενεργειακές κρίσεις της δεκαετίας του ’70. Η SLS δε μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο υπεραυτοκίνητο. Ακόμα και αυτοί που δεν τη θεωρούν όμορφη παραδέχονται ότι είναι εντυπωσιακή, πόσο μάλλον όταν ανοίξουν οι πόρτες της. Οι τελευταίες, σε συνδυασμό με το μακρύ ρύγχος της, το σχετικά όρθιο παρμπρίζ και τη μάσκα με το τονισμένο άστρο, παραπέμπουν κατευθείαν στην 300SL της δεκαετίας του ’50.
Παρ’ ότι ο προκάτοχος της SLS, η Mercedes McLaren SLR, εμπορικά θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη, με περισσότερες από 2.000 πωλήσεις μέσα σε ένα διάστημα έξι ετών, στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα αυτοκίνητο αντάξιο των αντίστοιχων εξωτικών κατασκευών, όπως της Ferrari Enzo ή της Carrera GT, όντας δύστροπη οδηγικά και πιο πρωτόγονη σε αίσθηση για τα δεδομένα της γερμανικής εταιρείας. Με τις McLaren και Mercedes να έχουν πλέον τραβήξει η καθεμία το δικό της δρόμο (και σε αγωνιστικό επίπεδο), την ευθύνη για τη δημιουργία της SLS -από λευκό χαρτί- ανέλαβαν οι μηχανικοί της AMG, τις δυνατότητες των οποίων μέχρι σήμερα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε μόνο στις πληθωρικές-βελτιωμένες εκδόσεις των μοντέλων παραγωγής της γερμανικής φίρμας.
Ίσως μερικοί απογοητευτούν επειδή κάτω από το μακρύ καπό, στον εντυπωσιακό χώρο-εργοστάσιο του κινητήρα, τοποθετήθηκε για άλλη μία φορά ο γνωστός 8κύλινδρος 6.3 της AMG, κάτι όχι απαραίτητα κακό για ένα σύνολο που βραβεύτηκε με τη διάκριση Best Performance Engine στο θεσμό του Κινητήρα της Χρονιάς, πόσο μάλλον όταν έχει υποστεί αρκετές μετατροπές, με αποτέλεσμα να είναι κατά 46 ίππους ισχυρότερος από τις μέχρι τώρα παραλλαγές του, φτάνοντας τους 571 ίππους στις 6.800 σ.α.λ., με τη θηριώδη μέγιστη ροπή των 66,3 χλγμ. να αποδίδεται στις 4.750 σ.α.λ.

Ώρα για δράση
«Τι δεν κλείνει ηλεκτρικά;» Ψάχνοντας για ψεγάδι στο θηρίο που... ενέσκηψε στο περιοδικό, αναρωτήθηκαν κάποιοι πώς ο οδηγός θα μπορέσει καθισμένος να κλείσει την πόρτα - αν δεν τη φτάνει. Παρ’ ότι ένας σχετικός αυτοματισμός θα μπορούσε να ενσωματωθεί, εντούτοις θα προσέθετε ανεπιθύμητο βάρος στην κατασκευή. Έτσι, ένας πιο μικρόσωμος οδηγός, δρασκελίζοντας το φαρδύ μαρσπιέ, δεν έχει παρά να πιαστεί από τη χειρολαβή της ελαφριάς αλουμινένιας πόρτας. Ακούγεται περίπλοκο, παρ’ όλα αυτά η διαδικασία εισόδου απαιτεί πολύ μικρότερη ευλυγισία από ό,τι σε άλλα σπορ αυτοκίνητα.
Το εσωτερικό, που οι σχεδιαστές του το εμπνεύστηκαν από τις αεροπορικές κατασκευές (εξού και οι τέσσερις αεραγωγοί που παραπέμπουν σε τουρμπίνα ή το μεταλλικό φινίρισμα της κεντρικής κονσόλας), είναι απλό στο σχεδιασμό του, και βέβαια ανάλογης ποιότητας με την κλάση του αυτοκινήτου. Δέρμα και αλουμίνιο στις σωστές αναλογίες, απλά και ευανάγνωστα όργανα και καθίσματα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα με πολύ περισσότερους τρόπους από ό,τι τα μπάκετ της SLR, όπου δεν μπορούσε καν να ανακλιθεί η πλάτη. Στην καμπίνα των επιβατών, η οποία θα έδειχνε ακόμα πιο περιορισμένη, αν δε χώριζε μεγάλη απόσταση τα δύο καθίσματα, θα βολευτούν εύκολα κανονικού αναστήματος επιβάτες, οι πιο εύσωμοι όμως θα νιώσουν περιορισμένοι, παρά τη σχετικά χαμηλή θέση οδήγησης. Θέσεις για μικροαντικείμενα δε λείπουν, πίσω όμως από τα καθίσματα δεν υπάρχει κάποιος επικουρικός χώρος των 175 λίτρων του πορτ μπαγκάζ, προκειμένου να βολευτεί, για παράδειγμα, κάποια τσάντα.
Αρκετά με την αναγνώριση του χώρου, πιέζουμε το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα στην κεντρική κονσόλα, και το κροτάλισμα του V8 αντηχεί μέχρι το Κορωπί! Η μακριά μούρη που προβάλλει από το παρμπρίζ και ο crude ήχος του V8 σε κάνουν προς στιγμήν να πιστεύεις ότι ξαφνικά βρέθηκες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κατεβάζουμε την πόρτα και παραδόξως η αίσθηση δεν είναι κλειστοφοβική, όπως σε ανάλογες σπορ κατασκευές. Η θέση οδήγησης είναι περίεργη, με το μπροστινό μέρος να βρίσκεται πολύ μακριά και την πλάτη σου να ορθώνεται κοντά στον πίσω άξονα. Η ορατότητα αρκετά καλή, αν και η έξτρα κάμερα οπισθοπορείας, αναμφίβολα, βοηθά στους επιτόπιους ελιγμούς.
Επιλέγουμε τη θέση Drive στο κιβώτιο. Το διπλού συμπλέκτη Getrag των 7 σχέσεων, δίχως αμφιβολία, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα σε σχέση με το 5άρι αυτόματο της SLR. Κατασκευαστικά, συγγενεύει κατά 70% με εκείνο της Ferrari California, όμως το λογισμικό της λειτουργίας του είναι εξελιγμένο αποκλειστικά για την SLS.
Στα πρώτα χιλιόμετρα εξοικειωνόμαστε με τις μεγάλες διαστάσεις του αμαξώματος, αλλά και με την ιδέα του τι μπορεί να αντιπροσωπεύει σήμερα ένα αυτοκίνητο που κοστίζει 288.845 ευρώ (314.181 το «δικό» μας). Βάζουμε πλώρη για την αγαπημένη μας περιοχή της Αργολίδας. Η διαδρομή διαθέτει όλων των ειδών τους δρόμους: αυτοκινητόδρομο και επαρχιακό δίκτυο με ανοιχτά ή σφιχτότερα κομμάτια. Περιέργως, οι αντιδράσεις των άλλων οδηγών και των πεζών είναι ενθουσιώδεις, τόσο που δεν έχουμε συναντήσει με άλλα αυτοκίνητα. Δεν είμαστε σίγουροι αν τις εκδηλώσεις επιδοκιμασίας προκαλεί το σχήμα της SLS ή ο βρυχηθμός που «αναδύεται» από το καπό με το παραμικρό πάτημα του δεξιού πεντάλ.
Με μόλις 2,84 κιλά/ίππο, το αμάξωμα των 1.620 κιλών εκτοξεύεται, φτάνοντας τα 100 σε λιγότερο από 4 δλ., τα 200 σε 11,1, ενώ στο χιλιόμετρο το κοντέρ δείχνει πάνω από 270, με την τελική να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 317 χλμ./ώρα. Στο κλασικό κομμάτι της εθνικής Αθηνών-Κορίνθου, που πνέουν ισχυροί άνεμοι, η SLS δείχνει σταθερή. Σε αυτό βοηθά και η αναδιπλούμενη αεροτομή, που όμως περιορίζει την ορατότητα προς τα πίσω.
Αναλογιζόμαστε πόσο πιο φιλική και καλοφτιαγμένη είναι η SLS σε σχέση με την SLR. Οι μηχανικοί της AMG αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και στο σχεδιασμό της ανάρτησης και του πλαισίου έναντι των ομολόγων τους της McLaren. Αν και πιο «γήινες» οι προδιαγραφές της SLS, με το αλουμίνιο να έχει αντικαταστήσει τα ανθρακονήματα στην κατασκευή του πλαισίου, καταφέρνει να είναι περί τα 150 κιλά ελαφρύτερη.
Συνεχίζουμε την πορεία μας στον παραλιακό δρόμο της Επιδαύρου. H SLS μαζεύει εύκολα χιλιόμετρα, σε βαθμό που δεν πιστεύεις πόσο γρήγορα μπορείς να περάσεις στην παρανομία ή να φτάσεις με «πολλά» στην επόμενη στροφή. Δε θα σε τρομάξει, όμως και θα υπακούσει πιστά στις εντολές σου. Σε αυτό βοηθούν και τα εξαιρετικά φρένα (εμπρός δίσκοι διαμέτρου 390 χλστ., πίσω 360 χλστ.), ενώ εξίσου θετική είναι η εντύπωση από την αίσθηση του μεσαίου πεντάλ, σε αντίθεση με αυτήν του προκατόχου της, που αποδιδόταν στα κεραμικά φρένα (έξτρα στην SLS).
Χάρη στην τοποθέτηση του κινητήρα πίσω από τον εμπρός άξονα, το βάρος κατανέμεται ιδανικά ανάμεσα στους εμπρός και πίσω τροχούς, με μια αναλογία 47:53. Από τα πράγματα που, επίσης, σε εντυπωσιάζουν είναι αφενός η ποιότητα κύλισης, δεδομένων του χαρακτήρα του αυτοκινήτου και των διαστάσεων των ελαστικών (ContiSport Contact 265/35 ΖR19 εμπρός, 295/30 ZR20 πίσω), αλλά και ο τρόπος που η θηριώδης δύναμη μεταφέρεται στο δρόμο, χωρίς να χρειάζεται -στην καλή άσφαλτο- η συχνή παρέμβαση του καλορυθμισμένου ESP τριών σταδίων. Τα ηλεκτρονικά της SLS είναι σχετικά απλά, από τη στιγμή που η απόσβεση της ανάρτησης (διπλά ψαλίδια εμπρός/πίσω) και η λειτουργία του διαφορικού δεν επιδέχονται ρυθμίσεων. Εντούτοις, στον οδηγό προσφέρονται τέσσερα διαφορετικά προγράμματα λειτουργίας του κιβωτίου, C (Controlled Efficiency), S (Sport), S+ (Sport Plus) και M (Manual), που, ανάλογα με το πόσο άγριες διαθέσεις έχει, μπορεί να επιλέξει μέσω ενός περιστροφικού επιλογέα στην κεντρική κονσόλα.
Κατευθυνόμαστε στο Ναύπλιο μέσα από τα Καρνεζαίικα, την παλιά ειδική που τερμάτιζε το Ράλλυ Ακρόπολις. Τότε χωμάτινη διαδρομή - τη θυμόμαστε από τα εναέρια πλάνα του Γραμματικόπουλου, με το ελικόπτερο με πιλότο το Νίκο Σαρρή να υπερίπταται μερικά μέτρα πάνω από τα αυτοκίνητα. Ο δρόμος είναι στενός με κλειστές στροφές. Ένα μικρότερο αυτοκίνητο θα βολευόταν καλύτερα από την SLS, που όμως δε διαμαρτύρεται. Η ακαμψία του αμαξώματος, το χαμηλό κέντρο βάρους και το τιμόνι με την πολύ καλή αίσθηση σε βοηθούν να κινηθείς γρήγορα. Το μακρύ μεταξόνιο (κάπου... 33 εκ. μεγαλύτερο από της «911») συνεισφέρει στην πιο προβλέψιμη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, με αρνητικές όμως επιπτώσεις στην ευελιξία της κατασκευής.
Η περιοχή γύρω από το Ναύπλιο για άλλη μία φορά αξιοποιήθηκε σαν το ιδανικό φόντο για τη φωτογράφιση του αυτοκινήτου. Μερικές δεκάδες «κλικ» και κάμποσες ώρες αργότερα, πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Με την SLS να καταπίνει ακούραστα τα χιλιόμετρα, ήρθε η ώρα του απολογισμού. Ας ξεκινήσουμε από τον οδηγό, που στο ξεκίνημα της ημέρας αντιμετώπισε με δέος το εξώκοσμο αυτό κατασκεύασμα, το οποίο στην πράξη όμως αποδείχθηκε εύχρηστο και φιλικό - με εξαίρεση το κάθισμα, που, παρά τις πολλαπλές ρυθμίσεις, δεν κατάφερε να στηρίξει σωστά τη μέση. Παραδόξως, η SLS ήταν και λογική στη χρήση καυσίμου. Όταν ο κατασκευαστής ανακοινώνει 13,2 λίτρα/100 χλμ. στο μικτό κύκλο, στην περίπτωσή μας έφτασε τα 17,4, κατανάλωση αντίστοιχη ενός SUV, που σε καμία περίπτωση δεν ήταν σε θέση να κινηθεί στο δικό μας ρυθμό. Έτσι, με το ρεζερβουάρ των 85 λίτρων θα μπορούσε κάποιος να φτάσει μέχρι τη Θεσσαλονίκη χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.
Αφήνοντας κατά μέρος την πρακτική πλευρά του αυτοκινήτου, η Mercedes με την SLS διέγραψε τη μέτρια εικόνα που είχε δημιουργήσει η SLR, δημιουργώντας έναν άξιο διάδοχο της Gullwing της δεκαετίας του ’50 και ένα από τα πιο ξεχωριστά σπορ αυτοκίνητα της εποχής μας._ Μ. Σ.
Ο πληθωρικός χαρακτήρας ήταν ανέκαθεν το χαρακτηριστικό των αυτοκινήτων της AMG. Στην προκειμένη περίπτωση, το «πακέτο» διαθέτει και οδικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη δύναμη του κινητήριου συνόλου.
Όχι, δεν είναι photoshop! Ο γλάρος πόζαρε πίσω από την SLS με τις ανασηκωμένες «gullwing» (φτερά γλάρου) πόρτες.
Απίστευτο, κι όμως το ίδιο μπλοκ βολεύεται κάτω από το καπό μιας C-Class. Στην προκειμένη περίπτωση, η ισχύς του 8κύλινδρου συνόλου έφτασε τους 571 ίππους. Η τοποθέτησή του πίσω από τον εμπρός άξονα συμβάλλει στην καλύτερη κατανομή του βάρους.
Δέρμα και αλουμίνιο ντύνουν το λιτό και καλοφτιαγμένο εσωτερικό της SLS.
Αρέσει, δεν αρέσει, είναι... ψαρωτική, ιδίως με τις πόρτες ανοιχτές.
«Δεν είμαστε σίγουροι αν τις εκδηλώσεις επιδοκιμασίας προκαλεί το σχήμα της SLS ή ο βρυχηθμός που “αναδύεται” από το καπό με το παραμικρό πάτημα του δεξιού πεντάλ.»

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
MERCEDES SLS AMG
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ 6.208 κ.εκ.
ΜΕΓ. ΙΣΧΥΣ 571 ίπποι/6.800 σ.α.λ.
ΜΕΓ. ΡΟΠΗ 66,3 χλγμ./4.750 σ.α.λ.
ΑΝΑΡΤΗΣΗ
ΕΜΠΡΟΣ Διπλά ψαλίδια
ΠΙΣΩ Διπλά ψαλίδια
ΦΡΕΝΑ
Εμπρός Αεριζόμενοι δίσκοι 390 χλστ.
Πίσω Αεριζόμενοι δίσκοι 360 χλστ.
ΕΛΑΣΤΙΚΑ
Διάσταση (εμπρός-πίσω) 265/35 ΖR19-295/30 ZR20
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΜΗΚ.xΠΛ.xΥΨ. 4.638x1.939x1.262 χλστ.
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ 2.680 χλστ.
BAPOΣ 1.620 κιλά
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 χλμ./ώρα 3,9 δλ.
0-200 χλμ./ώρα 11,1 δλ.
Τελική ταχύτητα 317 χλμ./ώρα
ΦΡΕΝΑΡΙΣΜΑ
100-0 χλμ./ώρα 33,6 μ.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
17,4 λίτρα/100 χλμ.

¶λλα λόγια να αγαπιόμαστε...
Μέρες που είναι, τι να πούμε, τι για την SLS. Πού κουράγιο για γκάζια κτλ. συνδεδεμένα με τεχνολογία και ευχαρίστηση πίσω από το τιμόνι. Για το επάγγελμα θα πείτε! Μην υπερβάλλουμε, όμως. Όσο ζούμε θα οδηγούμε και όσο μας ανέχονται θα αξιολογούμε με την ίδια συνέπεια σε όλα τα επίπεδα.
Επί της ουσίας, οι Γερμανοί τεχνικοί της ΑΜG δίδαξαν τους συναδέλφους τους της ΜacLaren, και η SLS δεν έχει καμία σχέση, αν τη συγκρίνεις με την SLR. Φορτηγό-αεροπλάνο η «Μac», σπορ αυτοκίνητο με άποψη, με χαρακτήρα συνδεδεμένο με την ιστορία της κορυφαίας μάρκας στον κόσμο, η καινούργια με τις πόρτες της παλιάς και με τεχνολογία της επόμενης δεκαετίας.
Μας άρεσε, μας έβαλε σε σκέψεις ώστε να τη βρούμε και να την οδηγήσουμε αξιοπρεπώς, και είναι σαφές πως πρόκειται για ειδική περίπτωση, με την προσωπικότητά της να απαιτεί σεβασμό, είτε την κοιτάζεις είτε τη μετακινείς, και ακόμα περισσότερο όταν την οδηγείς. Η ποιότητα κατασκευής είναι Mercedes, και βέβαια έχει πολύ γκάζι (σ.σ.: σαν καλή Corvette), φρενάρει αγωνιστικά, έχει ανάρτηση «παντός καιρού», που δέχεται αμέσως κάθε ρύθμιση, και δεν το κρύβει, εξαιρετικό κιβώτιο, που όμως δε συγκρίνεται, αλλά και δε θέλει να συγκριθεί με το αντίστοιχο της Ferrari 599. Πού τη θυμηθήκαμε; Μα, κατά τη γνώμη μας, αυτή η ΑΜG-Mercedes μόνο με αυτήν τη Ferrari μπορεί να συγκριθεί, αν θέλεις να αποδόσεις σεβασμό στους Γερμανούς «Στουτγαρδήτες» μηχανικούς, που βρήκαν το χθες και έφτασαν στο σήμερα, στοχεύοντας το αύριο, πέρα από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στα χέρια της κ. Μέρκελ και των εταίρων της.
Σε πρώτο πρόσωπο; Τίποτα περισσότερο. Δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να ονειρευτείς. Είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα, και μακάρι να φτάσει και να μείνει μόνο στα χέρια όσων μπορούν να την καταλάβουν γενικώς..._ Σ. Χ.
Mercedes-Benz 300SL
Είναι, αναμφίβολα, ένα από τα πιο ξεχωριστά αυτοκίνητα στην ιστορία του αυτοκινήτου, γι’ αυτό και η αξία μιας καλοδιατηρημένης 300SL εκτιμάται σήμερα κοντά στα 600.000 ευρώ. Η 300SL (Sport Leicht - Σπορ Ελαφριά) βγήκε στην παραγωγή καθ’ υπόδειξιν του αντιπροσώπου της εταιρείας στην Αμερική, που είδε ότι θα υπήρχε σχετικό ενδιαφέρον και θα βοηθούσε στην καθιέρωση της φίρμας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Παρουσιάστηκε στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Νέας Υόρκης το 1954, βασισμένη στην αγωνιστική 300SL του 1952, η οποία είχε νικήσει στο Λε Μαν αλλά και σε μια άλλη σειρά από αγώνες. Σε αντίθεση με την αγωνιστική, που για την τροφοδοσία του καυσίμου χρησιμοποιούσε τα κλασικά καρμπιρατέρ, η έκδοση δρόμου διέθετε μηχανικό άμεσο ψεκασμό (!), με την ισχύ του 3λιτρου κινητήρα να φτάνει τους 215 ίππους. Η τελική ταχύτητα, ανάλογα με τη σχέση του διαφορικού, άγγιζε τα 260 χλμ./ώρα, γεγονός που την ανέδειξε ως το ταχύτερο αυτοκίνητο της εποχής. Διέθετε σωληνωτό πλαίσιο, που για λόγους ακαμψίας άφηνε μόνο στο πάνω μέρος του αμαξώματος άνοιγμα για τις πόρτες, γι’ αυτό και επελέγη η λύση να ανοίγουν προς τα πάνω, εξού και η ονομασία «Gullwing» (φτερά γλάρου). Η Gullwing παρήχθη από το 1955 έως το 1957 σε 1.400 κομμάτια, το 80% από τα οποία διατέθηκαν στην Αμερική.
Τεχνική Σκοπιά

Αλουμινένιο παντού!
Για πρώτη φορά η Mercedes-Benz και η AMG λανσάρουν ένα αυτοκίνητο με αλουμινένιο πλαίσιο και αμάξωμα, με σημαντικό όφελος στο συνολικό βάρος, που περιορίστηκε στα 1.620 κιλά. Μόνο στις μπροστινές κολόνες χρησιμοποιήθηκε χάλυβας εξαιρετικά υψηλής αντοχής για την ασφάλεια των επιβατών.

Το μέγεθος μετράει
Το μεταξόνιο των 2.680 χλστ. δεν έχει μόνο θετική επίδραση στην ευστάθεια του αυτοκινήτου, αλλά περιορίζει ταυτόχρονα τις κλίσεις του αμαξώματος στη διάρκεια της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης. Αντίστοιχα, τα μεγάλα μετατρόχια (1.682 χλστ. εμπρός και 1.653 χλστ. πίσω) εξασφαλίζουν μικρότερη μεταφορά φορτίου από τους εσωτερικούς στους εξωτερικούς τροχούς στις στροφές, και άρα καλύτερη πρόσφυση από τα λάστιχα.

Υπόδειγμα παθητικής ασφάλειας
Το αλουμινένιο πλαίσιο (που μόλις ξεπερνά τα 200 κιλά) φροντίζει για την προστασία των επιβατών. Για τον ίδιο σκοπό έχουν επιστρατευτεί οκτώ αερόσακοι, μπροστινοί, γονάτου και πλευρικοί, τόσο στα καθίσματα όσο και στις πόρτες.

Βελτιώνοντας το V8
Η αύξηση της ισχύος του γνωστού 8κύλινδρου συνόλου της AMG αντιμετωπίστηκε με τη χρήση εξαρτημάτων υψηλής αντοχής. Σφυρήλατα έμβολα, ενισχυμένα έδρανα για το στροφαλοφόρο αλλά και βελτιωμένο σύστημα λίπανσης φροντίζουν για τη βελτιστοποίηση της αξιοπιστίας του συνόλου. Η υιοθέτηση ξηρού κάρτερ συνέβαλε στη χαμηλότερη τοποθέτηση του κινητήρα και, κατά συνέπεια, στην επίτευξη χαμηλότερου κέντρου βάρους, με ανάλογα οφέλη στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Παρά τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, το βάρος του κινητήρα περιορίστηκε, ενώ, με την τοποθέτηση ενός εξελιγμένου καταλύτη, το αυτοκίνητο συμβαδίζει με τις προσεχείς προδιαγραφές για τις εκπομπές των καυσαερίων.

Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη
Η SLS διαθέτει ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων τοποθετημένο στον πίσω άξονα. Το κιβώτιο AMG Speedshift DCT 7-speed πραγματοποιεί τις αλλαγές μέσα σε ένα δέκατο του δλ. και προσφέρει στον οδηγό τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές λειτουργίες. Τέλος, η επιλογή Race Start εξασφαλίζει τη βέλτιστη πρόσφυση στην εκκίνηση.

Κεραμικά φρένα
Τα έξτρα κεραμικά φρένα εξασφαλίζουν στην SLS ακόμα πιο αποτελεσματική επιβράδυνση, με παράλληλη μείωση του βάρους κατά 40%. Ο περιορισμός της μη αναρτώμενης μάζας συμβάλλει στη βελτίωση της άνεσης και του κρατήματος αλλά και στην απόκριση του συστήματος διεύθυνσης.